ПОДОБРЯВАНЕ РАБОТАТА НА АВТОМАТИЗИРАНА ВОДНА БАНЯ ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА НАНОФИБРИЛИ, Сивелина Делчева, Тончо Колев, Златин Златев
2019-12-17 | T+ | T- |

Резюме: Нанофибрилите се използват при функционалните и диетичните храни като носители на биологично активни вещества за потребителите. В зависимост от денатурираният белтък, се изисква поддържане на желаната температура да бъде с минимални отклонения, което не може да бъде постигнато с използване на по-често използвания двупозиционен метод на регулиране на температура. Предложен е прецизен метод за регулиране на температурата във водна баня за получаване на нанофибрили. Разработен е симулационен стенд, чрез който могат да бъдат анализирани резултатите от различни методи за настройка на пропорционално-интегрално-диференциални (ПИД) регулатори и реализация на класически управляващи алгоритми за регулиране на температура. Разработените метод и инструменти могат да бъдат използвани при проектиране на системи за управление на водни бани за получаване на нанофибрили.

Ключови думи: Нанофибрили, целулоза, пшеница, денатурация, ПИД регулатор, температура, технологич

5. Литература

[1] Akkermans, C., A. Goot, P. Venem, E. Linden, R. Boom. (2008). Formation of fibrillar whey protein aggregates: Influence of heat and shear treatment, and resulting rheology. Food Hydrocolloids, 22 (7), pp.1315-1325.

[2] Åström, K., R. Murray. (2008). Feedback Systems: An Introduction for Scientists and Engineers. Princeton University Press, ISBN 978-0691135762.

[3] Atherton, D., S. Majhi. (1998). Plant parameter identification under relay control. Proceedings of the 37th IEEE Conference on Decision & Control Tampa, Florida USA December 1998, WP07 17:00, pp.1272-1277.

[4] Binev, I. (2018). Possibilities for ground water use for conditioning of the faculty "Technics and technology" building in Yambol. ARTTE, 6 (2), pp.166-169. ISSN 1314-8796

[5] Dimov, M., K. Georgieva, Y. Denev, K. Dobreva, A. Stoyanova. (2018). Analysis of the chemical composition of dill essential oils (Anethum graveolens L.) by the method of infra-red spectroscopy. Scientific works of University of food technologies, 65 (1), pp.55-60.

[6] Draganova, Ts. (2011). Implementation of the modified PID controllers for the management of invariable systems in precision farming using programmable controller. Proceedings of University of Ruse, vol. 50, ser. 3.1, pp.216-221. (in Bulgarian)

[7] Kuyvenhoven, N. (2002). PID Tuning Methods, An Automatic PID Tuning Study with MathCad. Calvin College, ENGR. 315.

[8] Lu, J., W. Zhu, L. Dai, C. Si, Y. Ni. (2019). Fabrication of thermo- and pH-sensitive cellulose nanofibrils-reinforced hydrogel with biomass nanoparticles. Carbohydrate polymers, vol. 215, pp.289-295.

[9] Nachev, V., T. Titova, P. Nikovski. (2016). Laboratory stand for experiments in real time with applications in training on control non-linear systems. International Scientific Conference on Information, Communication and Energy Systems and Technologies ICEST 2016, pp.467-470.

[10] Nakov, G. V. Jankuloska, M. Georgieva-Nikolova. (2019). Influence of food by-products addition on the spectral characteristics of bakery products. Innovation and entrepreneurship, 7 (3), pp.138-149. ISSN 1314-9253

[11] Nikolova, P., D. Rahneva. (2017). Development of system for temperature control in dryer. International Conference on Technics, Technologies and Education ICTTE 2017, pp.492-496. ISSN 1314-9474

[12] Noji, M., K. Sasahara, K. Yamaguchi, M. So, K. Sakurai, J. Kardos, H. Naiki, Y. Goto. (2019). Heating during agitation of β2-microglobulin reveals that supersaturation breakdown is required for amyloid fibril formation at neutral pH. The Journal of Biological Chemistry, 294 (43), pp.15826-15835.

[13] Ohhashi, Y., M. Kihara, H. Naiki, Y. Goto. (2005). Ultrasonication-induced amyloid fibril formation of β2-microglobulin. The Journal of Biological Chemistry, vol. 280, pp.32843-32848.

[14] Sestrimska, M., T. Titova, V. Nachev, Ch. Damyanov. (2016). Multicomponent Analysis of Basic Physico-chemical Parameters of Bulgarian Yoghurt. International Scientific Conference on Information, Communication and Energy Systems and Technologies ICEST 2016, pp.381-384.

[15] Taneva, I., G. Dimitrovska. (2019). Study on the acidification dynamics and syneresis of yoghurt enriched in goji berry fruits (Licium Barbarum L.). ARTTE, 7 (1), pp.41-47. ISSN 1314-8796

[16] Tan, W., J. Liu, T. Chen, H. Marquez. (2006). Comparison of some well-known PID tuning formulas. Computers and Chemical Engineering, vol. 30, pp.1416-1423.

[18] Tsankov, P., I. Binev, N. Marazov. (2019). Complex stand for testing of a gear pumps and investigation of the influence of the hydraulic oil temperature on the pump characteristics. ICTTE, pp.287-294. ISSN 2603-445X

[19] Warji, N. Purwanti, Sutrisno, S. Yuliani. (2019). Portable Water Bath to Support Nanofibrils Processing. The 3rd International Symposium on Agricultural and Biosystem Engineering, IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science 355 (2019), art. No. 012086.

Контакти

ас. инж. Сивелина Делчева - e-mail: sivelina@abv.bg

ас. инж. Тончо Колев - e-mail: sevenfist@abv.bg

доц. д-р инж. Златин Златев - e-mail: zlatin.zlatev@trakia-uni.bg

Тракийски университет, Факултет Техника и технологии, Ямбол, България