ПРИЛОЖЕНИЕ НА СПЕКТРАЛНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ ЗА АНАЛИЗ НА ВОДЕН СТРЕС ПРИ КРАСТАВИЦИ, Мирослав Василев, Сивелина Делчева, Геновева Милушева
2019-12-17 | T+ | T- |

Резюме: При настъпване на воден стрес при краставиците се създават условия за изменения, свързани с цветовата повърхностна текстура по листата им. Търсенето на връзки между данни, получени от спектрални характеристики и такива от определяне на физиологични показатели на краставици е цел на настоящата работа. Установено е, че разделимостта на отделните етапи от развитието на воден стрес при краствици не зависиси от избора на метод за редуциране на обема от данни на спектрални характеристики, а от използваните разделящи функции на дискриминатния анализ. При използване на линейни разделящи функции, общата грешка на класификация достига стойности над 10%, което прави използването на тези функции нецелесъобразно. Оценена е възможността за прогнозиране на физиологични показатели на краставици чрез използване на редуцирани данни от спектрални характеристики. Получените резултати като цяло остават незадоволителни. Необходими са допълнителни изследвания, които да направят предложените в настоящата работа методи и инструментариум подходящи за използване в практиката.

Ключови думи:  Краставици, воден стрес, спектрални характеристики, дискриминантен анализ, прогнозиране

5. Литература

[1] Al-Harbi, A., A. Al-Omran, K. Alharbi. (2018). Grafting improves cucumber water stress tolerance in Saudi Arabia. Saudi Journal of Biological Sciences, 25 (2), pp. 298-304.

[2] Alsaeedi, A., H. El-Ramady, T. Alshaal, M. El-Garawany, N. Elhawat, A. Al-Otaibie. (2019). Silica nanoparticles boost growth and productivity of cucumber under water deficit and salinity stresses by balancing nutrients uptake. Plant Physiology and Biochemistry, vol. 139, pp. 1-10.

[3] Aragua, A., V. Mabayo. (2018). A cost-effective approach for chicken egg weight estimation through computer vision. Internatonal Journal of Agrculture, Envronment and Food Scences, 2 (3), pp. 82-87. ISSN 2618-5946

[4] Atanassova, S., P. Nikolov, N. Valchev, S. Masheva, D. Yorgov. (2019). Early detection of powdery mildew (Podosphaera xanthii) on cucumber leaves based on visible and near-infrared spectroscopy. AIP Conference Proceedings 2075, pp. 160014-1-160014-5.

[5] Barickman, T., C. Simpson, C. Sams. (2019). Waterlogging Causes Early Modification in the Physiological Performance, Carotenoids, Chlorophylls, Proline, and Soluble Sugars of Cucumber Plants. Plants 2019, 8 (6), art. 160, pp. 1-15.

[6] Bosakova-Ardenska, A., A. Danev, H. Andreeva, Tz. Gogova. (2018). Bread porosity evaluation by histogram analysis. CompSysTech'18 Proceedings of the 19th International Conference on Computer Systems and Technologies Ruse, Bulgaria - September 13-14, pp. 68-72. ISBN 978-1-4503-6425-6

[7] Bressan, R., P. Hasegawa, R. Locy. (2002). Stress physiology. In: Plant physiology, 3rd edited by Taiz, L., Zeiger, E., Sunderland, MA: Sinauer Associates Inc, pp. 591-623.

[8] Glassner, A. (1989). How to derive a spectrum from an RGB triplet. IEEE Computer Graphics and Applications 9, 4 (July 1989), pp. 95-99.

[9] Indrie, L, D. Oana, I. Marin, D. Ilie?, A. Lincu, A. Ilies, S. Baias, G. Herman, A. Onet, M. Costea, F. Marcu, L. Burta, I. Oana. (2019). Indoor air quality of museums and conservation of textiles art works. Case study: Salacea Museum House, Romania. Revista Industria Textil?, 70 (1), pp. 88-93. ISSN 1222–5347

[10] Komitov, G., V. Rasheva, I. Binev. (2016). Innovation technology for using of disposals automobile tyres. European Journal of Technical and Natural Sciences, № 4, Vienna, pp. 20-22. ISSN 2414-2352

[11] Li, S., Y. Li, X. He, Q. Li, B. Liu, X. Ai, D. Zhang. (2019). Response of water balance and nitrogen assimilation in cucumber seedlings to CO2 enrichment and salt stress. Plant Physiology and Biochemistry, vol. 139, pp. 256-263.

[12] Mather, J. (2010). Spectral and XYZ Color Functions, www.mathworks.com (available on 14.05.2019)

[13] Mladenov, M., S. Penchev, M. Deyanov, M. Mustafa. (2015). Automatic classification of grain sample elements based on color and shape properties. University Politechnika of Bucharest, Scientific Bulletin, Series C, 73 (4), pp. 39-54.

[14] Nakov, G. V. Jankuloska, M. Georgieva-Nikolova. (2019). Influence of food by-products addition on the spectral characteristics of bakery products. Innovation and entrepreneurship,  7 (3), pp. 138-149. ISSN 1314-9253,

[15] Sun, Y., Y. Li, M. Wang, C. Wang, N. Ling, L. Mur, Q. Shen, S. Guoa. (2018). Redox imbalance contributed differently to membrane damage of cucumber leaves under water stress and Fusarium infection. Plant Science, vol. 274, pp. 171-180.

[16] Taneva, I., M. Dimov, Z. Zlatev, S. Baycheva. (2018). Determination of the coefficient of diffusion of extracts from goji berry (Lycium Barbarum) fruits. Bulgarian Journal of Agricultural Science, 24 (2), pp. 317-320. ISSN 2534-983X

[17] Titova, T., V. Nachev, Ch. Damyanov, N. Bozukov, H. Dinkov. (2012). Determining the freshness of eggs using spectral data and wavelet network model.  Zbornik radova 56. Konferencije za ETRAN, Zlatibor, 11-14. juna 2012, VI1.5-1-4.

[18] Tsankov, P., I. Binev, N. Marazov. (2019). Complex stand for testing of a gear pumps and investigation of the influence of the hydraulic oil temperature on the pump characteristics. ICTTE, pp. 287-294. ISSN 2603-445X

[19] Vateva, V., K. Trendafilov. (2016). Aspects of organic farming in Yambol region - status, opportunities and prospects. Journal of Innovation and entrepreneurship, 4 (3), pp. 38-54. ISSN 1314-9253

[20] Zlatev, Z., T. Pehlivanova, A. Dimitrova,     S. Baycheva, I. Taneva, K. Keremidchieva. (2018). Development of an ultrasonic device for quality evaluation of yogurt. Engineering Review, 38 (3), pp. 279-287. ISSN 1849-0433

Контакти 

гл. ас. д-р инж. Мирослав Василев - Тракийски университет, Факултет „Техника и технологии”- Ямбол, България; e-mail: miro8611@abv.bg

ас. инж. Сивелина Делчева - Тракийски университет, Факултет „Техника и технологии” - Ямбол, България; e-mail: sivelina@abv.bg

маг. инж. Геновева Милушева, докторант - Русенски университет, Факултет Електротехника, електроника и автоматика, Катедра Телекомуникации, гр. Русе 7017, ул. Студентска № 8; e-mail: g_milusheva@abv.bg