АНАЛИЗ НА ДАННИ ОТ ОРГАНОЛЕПТИЧНА ОЦЕНКА НА МАЛОТРАЙНИ ВАРЕНО-ПУШЕНИ КОЛБАСИ, Златин Златев, Иван Пенчев, Стефан Рибарски, Станка Байчева
2016-09-12 | T+ | T- |

Резюме: Данните от органолептична оценка на качеството на малотрайни варено-пушени колбаси са обработени с непараметрични методи за анализ. Докладвано е влиянието на експертите при оценка на органолептичните показатели на изследваните продукти.

Ключови думи: Сензорен панел, Малотрайни варено-пушени колбаси, Непараметричен анализ на данни

Благодарности

Изследванията, представени в доклада са подкрепени по проект 9Ж/15 „Физикохимични, органо-лептични и технологични свойства на малотрайни варено-пушени колбаси – наденица, произведени с различни количества механично отделено птиче месо и пилешка кожна емулсия“

5. Литература

[1] Brockho, P.B. (2003) Statistical testing of individual diferences in sensory profiling. Food Quality and Preference, 14.

[2] Kazlacheva, Z. (2011) Use of the correspondence analysis in fashion design. Textile and apparel, vol.7, ISSN 1310-912X, pp.191-196 (in Bulgarian)

[3] Lea, P., T. Næs, M. Rødbotten. (1997) Analysis of Variance for Sensory Data. John Wiley and Sons Ltd.

[4] Lorenzo-Seva, U., M. van de Velden, H. Kiers. Simple & multiple correspondence analysis. http://psico.fcep.urv.cat/utilitats/CorrespondenceAnalysis/index.html (available on 02.07.2015)

[5] Luciano, G., T. Næs. (2009) Interpreting sensory data by combining principal component analysis and analysis of variance. Food Quality and Preference, vol.20, ISSN: 0950-3293, pp.167–175

[6] Lundahl D.S., M.R. McDaniel. (1988) The panelist efect fixed or random? Journal of Sensory Studies, 3.113,121

[7] Martens, M. (1985) Sensory and chemical quality criteria for white cabbage studied by multivariate data analysis. Lebensmittel-Wissenschaft und Technologie, 18:100.104

[8] Mladenov, M., S. Penchev, M. Deyanov. (2015) Complex assessment of food products quality using analysis of visual images, spectrophotometric and hyperspectral characteristics. International Journal of Engineering and Innovative Technology (IJEIT), Vol. 4, Iss. 12, June 2015, ISSN: 2277-3754, pp.23-32.

[9] Tsonev, R., P. Daskalov, Ts. Draganova. (2010)Methods of theoretical study. Rousse, ISBN 954-712-153-7 (in Bulgarian)

[10] Zlatev, Z., G. Shivacheva, A. Dimitrova, M. Vasilev. (2015) Analysis of data from sensory evaluation of yogurt. Collection of scientific works of XXIV International conference “Management and quality” for young scientists, 15-16 october 2015, ISSN 1314-4669, pp.128-136

[11] Zlatev, Z., M. Petev, A. Dimitrova, V. Simeonova, S. Dinev, J. Dineva. (2015) Analysis of methods and tools for evaluation the quality of yogurt. Journal of Innovation and entrepreneurship, year III, vol.1-2, ISSN 1314-9180, pp. 41-57

Контакти:

доц. д-р Стефан Рибарски:

Тракийски университет – Ст. Загора

Аграрен факултет, катедра „Морфология, физиология и хранене на животните“, секция „Месо и месни продукти“

ас. Иван Пенчев:

Тракийски университет – Ст. Загора Аграрен факултет, катедра „Морфология, физиология и хранене на животните“, секция „Месо и месни продукти“

ас. инж. Станка Байчева:

Тракийски университет – Ст. Загора, Факултет „Техника и технологии“ – Ямбол

гл. ас. д-р инж. Златин Златев:

 Тракийски университет – Ст. Загора, Факултет „Техника и технологии“ – Ямбол

e-mail: zlatinzlatev@hacker.bg