ВЛИЯНИЕ НА ДОБАВКИ ОТ ОТПАДЪЧНИ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ ВЪРХУ СПЕКТРАЛНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ХЛЕБНИ ИЗДЕЛИЯ, Гьоре Наков, Везирка Янкулоска, Мария Георгиева-Николова
2019-09-08 | T+ | T- |

Резюме: Работата в тази статия има за цел да се определи влиянието на добавените отпадъчни хранителни продукти върху спектралните характеристики на хлебни изделия. Анализирани са бисквити с добавена ябълкова пудра и кекс с прах от гроздови семки. Използват се три метода за редуциране на обема от данните на спектралните характеристики: латентни променливи, линеен и нелинеен вариант на главните компоненти. Изборът на метод за редуциране на обема от данни се базира на класификация с Наивен Бейсов класификатор. Данните от избрания нелинеен вариант на главните компоненти се използват за класифициране с дискриминантен анализ и метод на опорните вектори. Резултатите от оценката на разделимостта на обектите области на хлебните изделия, силно зависят от метода на извличане на характерни свойства и намаляване обема на входните данни, както и от метода за класификация. По-добри резултати се получават с нелинеен вариант на метода на опорните вектори, в сравнение с неговия линеен вариант и дискриминантния анализ.

Ключови думи: Бисквити, кекс, отпадъчни хранителни продукти, спектрални характеристики, редуциране обема от данни, класификация

5. References

 [1] AACC International. (2000). AACC Official Methods 02-52, 10.50D, 32.23.01. In: Approved Methods of the American Association of Cereal Chemists, 10th ed. Minneapolis, MN, USA, (2000).

[2] Andresen, M., B. Dissing, H. Loje (2013). Quality assessment of butter cookies applying multispectral imaging. Food Science & Nutrition, vol. 1, No. 4, pp.315-323.

[3] Arabadzieva-Kalcheva, N., N. Nikolov. (2017). Comparative analysis of the naive bayes classifier and sequential minimal optimization for classifying text in bulgarian in machine learning. Computer science and technologies, 15 (1), 97-105. ISSN 1312-3335 (in Bulgarian)

[4] Baycheva, S. (2016). Application of devices of measurement of colour in analysis of food products. Journal of Innovation and entrepreneurship, 4 (4), 43-59. ISSN 1314-9180

[5] Baycheva, S., Z. Zlatev, A. Dimitrova. (2016). Investigating the possibilities of document cameras for quality assessment of foodstuffs by measuring of color. 11th International conference on virtual learning (ICVL), 204-208.

[6] EU actions against food waste. http://ec.europa.eu/ (available on 26.02.2019).

[7] Fitcsvm, Train support vector machine (SVM) classifier for one-class and binary classification. https://www.mathworks.com (available on 01.08.2019).

[8] Georgieva, A., I. Dimov. (2013). Investigation of possibilities of bread enriched with dried coffee blend “Inca” Part 2: The quality of enriched white bread, Food science and technology, 1 (22), 61-64. ISSN: 2073-8684

[9] Glassner, A. (1989). How to derive a spectrum from an RGB triplet, IEEE Computer Graphics and Applications 9, 4 (July 1989), 95-99.

[10] Jash, A. (2010). Non-linear dimension reduction using kernel PCA. https://www.mathworks.com (available on 31.07.2019).

[11] Jirsa, O., M. Hruskova, I. Svec. (2007). Bread features evaluation by NIR analysis. Czech Journal of Food Science, vol. 25, 243-248.

[12] Mladenov, M. (2015). Complex assessment of the quality of food products through visual images, spectrophotometric and image analysis hyper-spectral characteristics. Monograph. University publishing Center of Rousse University "A. Kanchev", Rousse, 2015. (in Bulgarian)

[13] Mladenov, M., S. Penchev, M. Deyanov. (2015). Complex assessment of food products quality using analysis of visual images, spectrophotometric and hyperspectral characteristics. International Journal of Engineering and Innovative Technology (IJEIT), 4 (12), June 2015, 23-32. ISSN: 2277-3754

[14] Socaci, A., C. ..., C. Vodnar, M. Tofana. (2017). Chapter 4: Food Wastes as Valuable Sources of Bioactive Molecules. In: Superfood and Functional Food, (Eds.), Naofumi Shiomi, 77-93.

[15] Taneva I., P. Panayotov. (2019). Analysis of vitamin C enriched yoghurt by direct extraction of rosehip fruit in cow’s milk during storage. Ukrainian journal of food science, 7 (1), 61-69.

[16] Teixeira, A., N. Baenas, R. Dominguez-Perles, A. Barros, E. Rosa, D. Moreno, C. Garcia-Viguera. (2014). Natural Bioactive Compounds form By-products as Health Promoters: A Review. International Journal of Molecular Science, Int J Mol Sci., 15 (9), 15638–15678.

[17] Titova, T., V. Nachev, Ch. Damyanov. (2012). Non-destructive egg quality determination with intelligent classifiers. XI International SAUM Conference on Systems, Automatic Control and Measurements Niš, Serbia, November 14th-16th, 451-454.

[18] Velioglu, S., K.Guner, H. Veliogu, G. Celikyurt. (2017). The Use of Hazelnut Testa in Bakery Products. Journal of Tekirdag Agricultural Faculty, 14 (03), 127-139.

[19] Zhou, Z. (2018). Effects of dried apple peel powder on the rheological and sensory properties of drinking yogurt. Guelph, Ontario, Canada.

[20] Zlatev, Z., G. Shivacheva, A. Dimitrova. (2014). Recognition of object areas of foodstuffs with document camera by colorimetric methods. Proceedings of University of Rousse, vol. 54, ser. 10.2, 173-177.

Контакти

Assistant Gjore Nakov

Department of Biotechnology and Food Technologies, University of Ruse “Angel Kanchev”

Branch Razgrad, Aprilsko vastanie Blvd. 47, 7200 Razgrad, Bulgaria

e-mail: gnakov@uni-ruse.bg

Assistant prof. Vezirka Jankuloska, PhD

Faculty of Technology and Technical Sciences, University St. Kliment Ohridski – Bitola

Dimitar Vlahov bb, 1400 Veles, R. N. Macedonia

e-mail: vezirka.jankuloska@uklo.edu.mk

Mariya Georgieva-Nikolova, PhD student

Faculty of technics and technologies, Trakia University, Yambol, Bulgaria

e-mail: maria_bogomilova@abv.bg