КОЕФИЦИЕНТ НА ДИФУЗИЯ ПРИ ЕКСТРАКЦИЯ НА ПЛОДОВЕ НА ШИПКА (ROSA CANINA) СЪС СУРОВАТКА, Ира Танева
2019-06-01 | T+ | T- |

Резюме: Суроватката е страничен продукт, получен по време на производството на сирене. Проследено е влиянието на технологичните параметри –тем­пе­ра­ту­ра, хидромодул и продължителност на екст­рак­цията върху коефициента на дифузия, при екстракция на плодове на шипка (Rosa canina)  със суроватка. Най-добри показатели за коефициента на дифузия при екстракция на плодове на шипка със суроватка е при хидромодул 1:20 и температура 40оС – 84,7.10-7cm2/min.

Ключови думи: коефициент на дифузия, годжи бери, танини

5. Литература

[1] Baljeet, Ritika, Sarita. (2013). Studies on development and storage of whey-based pineapple (Ananas comosus) and bottle gourd (Lagenariasiceraria) mixed herbal beverage. International Food Research Journal 20 (2) 607-612.

[2] Batuner, L. (1971). Mathematical methods in chemical technology, Leningrad, Russia.

[3] Baycheva, S., Z. Zlatev, A. Dimitrova. (2016). Investigating the possibilities of document cameras for quality assessment of foodstuffs by measuring of color. ICVL, pp.204-208.

[4] Beloborodov, V., Demetiy, V., Voronenko, B. (1971). Estimation of the basic methods of extraction of essential oils from intradiffusiion point of view. Works of VNIIZh, 28: 102-108.

[5] Grinkevich, I., Safronich, N. (1983). Chemical Analysis of Medicinal Plant Growth. Высшаяшкола, 1983, pp.176.

[6] Lenzova, V., Parfengova, V., Vershinina, G., Kushnerova, F., Zaytseva, A. (2002). Natural antioxidants ingested margarine and forecast timeliness. // Маслизаровая промышленность. No.3, pp.32-33.

[7] Matveenko, B., Velichko, N., Ushanov, S., Aeshina, E. (2014). The determination of the diffusion coefficient dependence and the outcome of extractive substances in the wood green ery extraction of juniperus sibirica burgsd by the ethyl alcohol in different concentrations. The Bulletin of the Krasnoyarsk State Agrarian University, 6: 260-263 (in Russian)

[8] Perasiriyan, V., Chandrakala, S., Sivakumar, T. (2013). Whey based herbal drink evaluation as health supplement. International journal of food, agriculture and veterinary sciences 3(2) 58-62.

[9] Schotther, M., Gansser, D., Spiteller, G. (1997). Ligandstrom the roots of Urtica dioica and their metabolites bind tohuman SHBG. Planta Medica.,vol.63(6),.529-532.

[10] Zlatev, Z. (2017). Analysis of data from automatic weather stations. Innovation and entrepreneurship, vol.5, No.4, pp.216-230.

Контакти

гл. ас. д-р инж. Ира Танева

Тракийски университет – Стара Загора, Факултет „Техника и технологии“ - Ямбол

e-mail: ira_64@abv.bg